woensdag 31 december 2008
Makelaars lopen in vizier mededingingsautoriteit NMA
‘We slaan op iedere vorm van overleg aan’, heeft een woordvoerder van de NMa verklaard tegenover het Eindhovens Dagblad, dat de kwestie aan het rollen bracht. De krant citeerde een makelaar uit Son en Breugel die vertelde dat hij met collega-makelaars overleg voert over de hoogte van de huizenprijzen. In prijsverlagingen als reactie op het stilvallen van de woningmarkt ziet hij niks.
De makelaar: ‘We hebben daar af en toe overleg over. Als we het allemaal zo doen, komt het vanzelf goed. De waarde van woningen moet in stand worden gehouden en dat gebeurt niet door massaal te verlagen. Je moet geen woningen onder de marktwaarde in de markt zetten.’
GroenLinks heeft de regering verzocht om hard op te treden, mocht blijken dat de makelaars de vrije markt verstoren door prijsafspraken. Juist in crisistijd zijn prijsafspraken slecht voor het consumentenvertrouwen, aldus de partij. De Nederlandse vereniging van makelaars NVM keurt het maken van prijsafspraken af.
De makelaarsvereniging kan al langer rekenen op de aandacht van de NMa. Zo werd de NVM eind 2007 berispt nadat was besloten dat een makelaar die wil onderhandelen over de verkoop van een woning deze tenminste een keer moet hebben bezocht. Daarmee werd volgens de NMa de concurrentie bemoeilijkt van makelaars die via internet werken.
Op een vraag van de verslaggever of prijsoverleg wel gewenst is, zegt de geïnterviewde makelaar: 'We zetten er toch niks van op papier. Ik zie het zeker niet als prijsafspraak. De markt is gezond genoeg om niet te verlagen.’
Bron: Volkskrant.nl
dinsdag 30 december 2008
Aantal verkopen loopt terug, maar markt nog steeds in beweging
De verwachte prijsdaling is het gevolg van de kredietcrisis, waardoor de consument huiverig en beperkt is om een grote aankoop als een woning te doen. Het aantal verkopen loopt hierdoor terug. De markt is echter nog steeds in beweging. Circa 80 procent van de woningen wordt gewoon verkocht.
Ger Hukker, voorzitter NVM benadrukt dat de situatie op de woningmarkt niet voor iedereen nadelig is. “Voor grote groepen kopers is de huidige situatie met lagere prijzen best interessant. Er liggen allerlei kansen in de markt, bijvoorbeeld voor doorstromers. Duurdere woningen zullen voor hen beter betaalbaar worden.”
De NVM heeft kritiek op de terughoudende opstelling van de banken ten aanzien van de kredietverstrekking voor hypotheken. “De banken hebben de regels met betrekking tot het verstrekken van hypotheken en de hypotheekrentes van de ene op de andere dag abrupt verscherpt. Kopers kunnen minder lenen, terwijl de hypotheekrente fors hoger ligt dan voorheen. Alleen als er hypotheekgarantie is, zijn de banken nog wel bereid om geld te lenen.”
Met dit gedrag brengen de banken de marktwerking op de woningmarkt in gevaar, aldus Hukker. “Je vraagt je af of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hier gelukkig mee is. Wij vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat de marktwerking weer terugkomt bij banken. Het geld moet weer gaan stromen. De overheid zou de banken verder moeten helpen met het ordenen van hun financiële huishouding, want daar gaat het niet goed”, aldus NVM-voorzitter Hukker.
Er is een palet aan (overheids)maatregelen nodig om de woningmarkt in beweging te houden. Zo pleit de NVM samen met andere brancheorganisaties onder meer voor een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 450.000 euro.
Om de onzekerheid op de woningmarkt te beperken, heeft de NVM een no-risk clausule ontwikkeld. Deze clausule houdt in dat de aankoop van een woning wordt ontbonden als het huis van de koper niet wordt verkocht. Een dergelijke clausule is heel makkelijk in te bouwen in de NVM-standaard koopovereenkomst. Voor de verkoper kan deze clausule ook interessant zijn omdat hij hiermee in contact komt met potentiële kopers.
Consumenten die hun huis willen verkopen, kunnen ook zelf initiatief nemen om kopers te interesseren. Investeren in een opknapbeurt van de woning loont, aldus Hukker. “Het kan geen kwaad om wat extra geld te steken in het uiterlijk van de woning. Zeker bij woningen die wat langer te koop staan, kan een extra opknapbeurt kopers in verleiding brengen. Schakel bijvoorbeeld een styliste in die verkopers op heel simpele dingen kan wijzen, zoals het schilderen van één muur, of de kast iets anders neerzetten. Zorg ervoor dat het huis er geweldig bijstaat.
Bron: Comfortmakelaardij
Aanbod Funda niet actueel
Onderzoek leert echter dat:
- Huizensites als Jaap.nl en ZoekalleHuizen.nl het aanbod van externe partijen (anders dan het aanbod van NVM makelaars) een dag later op hun website hebben staan.
- Bij Funda kunnen ze “niets garanderen” en duurt de koppeling van het woningaanbod van particulieren en niet NVM Makelaars tot vier weken na plaatsing van de advertentie op een huizensite of de website van een niet-NVM makelaar. Het aanbod op andere huizensites dan Funda is daardoor veel actueler. Hetzelfde geldt wanneer een woning verkocht is. De advertentie blijft er meestal nog weken opstaan na de verkoop, terwijl deze op andere websites niet meer vindbaar is.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Koning Makelaars uit Utrecht op telefoonnummer 030-6006007
Bron: verstuurpersbericht.nl
Veel Britse makelaars werkloos
Het enorme banenverlies komt door de dramatische daling van woningenprijzen en het aantal verkochte woningen. Ongeveer 4000 makelaarskantoren, een kwart van het totaal, is gesloten in het afgelopen jaar. Ook onder meer taxateurs en hypotheekadviseurs hebben daardoor zwaar te lijden.
Officiële getallen over het aantal Britse makelaars zijn er niet. Maar uit het onderzoek van een topconsultant van de Britse nationale makelaarsvereniging blijkt dat het er naar schatting 80.000 waren in de zomer van 2007. Nu kunnen nog circa 48.000 mensen hun brood als makelaar verdienen.
Bron: Telegraaf.nl
woensdag 24 december 2008
Aangenamer Wonen Gooit Huizenmarkt Open
Zijn er dan alleen maar negatieve vooruitzichten?
NEE. Nee, Nee en nog eens Nee. De makelaardij en de woningmarkt staan onder druk maar eveneens aan de vooravond van een uitstekende ommezwaai.
AangenamerWonen komt met DE oplossingen voor makelaars en klanten. AangenamerWonen brengt de frisse kijk, moderne technieken en ouderwets vakmanschap op de markt. AangenamerWonen brengt de combinatie waar de huizenverkoper en de makelaar werkelijk garen bij spinnen. Aangenamer Wonen biedt niet alleen kostenbesparing en omzetverhoging, maar biedt die handvatten die de makelaar en huizenmarkt niet alleen door zware tijden loodsen maar ook nog eens de juiste pusch geven om weer rust, duidelijkheid, zekerheid, gemoedsrust en pure winst te bewerkstelligen.
Wilt ook u als makelaar in 2009 tegen alle voorspellingen en Economische Recessie in uw OMZET en WINST 5 tot 10 maal laten stijgen?
- Wilt u als makelaar verdienen aan alle woningtransacties in uw regio?
- Wilt u als makelaar dat uw opdrachtgever altijd tevreden is en u zeker bent van inkomsten?
- Wilt u als makelaar geen courtage-slag maar juist UITSTEKEND beloond worden bij verkoop?
Verhuren in plaats van verkopen heeft voor- en nadelen
In deze bijdrage ga ik aan de hand van een voorbeeld in op deze fiscale gevolgen.
Een echtpaar heeft in 2000 een eigen woning gekocht voor 250.000 euro en hiervoor toentertijd een hypothecaire financiering afgesloten van 200.000 euro. Stel dat het echtpaar in mei 2008 een andere woning koopt voor 400.000 euro inclusief de koperskosten met als transportdatum 1 november 2008. Ten tijde van deze transportdatum is de huidige woning helaas nog niet verkocht. De bank is bereid aan het echtpaar een hypothecaire lening van 350.000 euro ter overbrugging te verschaffen. Aan eigen middelen moeten zij 50.000 euro inbrengen.
Het echtpaar kan de periode van dubbele huisvestingslasten financieel (tijdelijk) wel dragen. Onder meer omdat dat de fiscus voor deze situatie een bijzondere faciliteit in het leven heeft geroepen. Die faciliteit is dat het wordt toegestaan om, gedurende het lopende jaar en de twee daarop volgende jaren, de betaalde rente voor zowel de bestaande woning als van de nieuwe woning fiscaal in box I in aftrek te brengen. Daarenboven hoeven gedurende die tijd maar van één woning (de woning waarin zij wonen) het eigen woningforfait te worden aangegeven. Aan die faciliteit hangt wel de strikte voorwaarde dat één van de twee woningen leeg te koop staat.
Op het moment dat het echtpaar tot verhuur van de bestaande (of de nieuwe) woning besluit om enig soelaas te krijgen voor de dubbele woonlasten, voldoet het dus niet meer aan die voorwaarden en vervalt deze faciliteit.
Dit betekent het directe einde van de mogelijkheid om de betaalde rente van twee eigen woningen in box I in aftrek te brengen. De verhuurde bestaande woning verhuist naar box III met als gevolg dat het echtpaar fiscaal geacht wordt de bestaande woning verkocht te hebben. Tevens wordt het echtpaar geacht een overwaarde van 150.000 euro op de bestaande woning (waarde economisch verkeer 350.000 euro minus de schuld van 200.000 euro) te hebben gerealiseerd. Deze 'gerealiseerde' overwaarde moet in mindering worden gebracht op de eigen woningschuld van de nieuwe woning (400.000 euro).
Dit betekent dat over slechts 250.000 euro (400.000 minus 150.000) in plaats van 350.000 euro van de hypothecaire lening sprake is van fiscaal aftrekbare rente.
Het staat het echtpaar vrij om de hypothecaire lening van 350.000 euro op de nieuwe woning in stand te houden, maar de rente samenhangend met het eigenwoningreserve- deel van 100.000 euro is niet aftrekbaar in box I. Deze schuld van 100.000 euro verhuist ook naar box III en vermindert het eventueel daarin aanwezige vermogen.
De conclusie moet dan ook luiden: besluit niet te snel tot de verhuur van een woning als u eigenaar bent van twee woningen. Zeker niet als u gebruik kunt maken van de fiscale faciliteit om de betaalde rentes over de eigen woningschuld van beide woningen in aftrek te brengen in box I. In dit voorbeeld zou het fiscale nadeel (bij 6 % rente en een gemiddeld belastingtarief van 42 %) 7.560 euro op jaarbasis bedragen. Let op, dit is een netto bedrag. Voorwaar geen sinecure!
Vooral het verlies van het recht om de betaalde rente van de schuld van de verhuurde woning in box I in aftrek te brengen en de overwaarde die geacht wordt 'gerealiseerd' te zijn pakken fiscaal nadelig uit. Bij de verhuur van een eigen woning is het dus verstandig om naast de juridische haken en ogen ook de fiscale gevolgen niet uit het oog te verliezen.
Bron: ED.nl -
Auteur is fiscaal adviseur en docent Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij.
maandag 22 december 2008
Faillissement Van der Vinden Vastgoed Uitgesproken
De streekmakelaar, actief op drie Zuid-Hollandse eilanden, wil een doorstart maken onder de bedrijfsnaam Van der Vinden Makelaars BV.
De Dordtse advocaat E.R. Butin Bik van het kantoor Veldhuijzen, Evenboer en Nuiten is aangesteld als curator. ,,Dat is erg vroeg,'' zo reageert hij op vragen over zijn plannen. Gistermiddag heeft hij een eerste gesprek gehad met eigenaar/directeur Martin van der Vinden.
Die stelt sinds de zomer last te hebben van de kredietcrisis. Hij wil zijn bedrijf in afgeslankte vorm voortzetten. Daarvoor ontslaat hij een deel van zijn 22 medewerkers en sluit twee ('s-Gravendeel en Numansdorp) van de huidige zes vestigingen.
Door het bankroet dreigen ook bijna dertig kleine particuliere beleggers in de makelaardij hun geld kwijt te raken. Van der Vinden heeft afgelopen jaren voor ruim een half miljoen euro aan aandelen verkocht aan vrienden, familie en bekenden. Van der Vinden heeft hen nieuwe aandelen beloofd.
Bron: AD
zaterdag 20 december 2008
NMa gaat makelaars nauwlettend volgen
EINDHOVEN - Mededingingsautoriteit NMa gaat de makelaardij de komende periode nauwlettend volgen om verboden prijsafspraken te voorkomen.
Dat heeft de autoriteit gisteren gemeld naar aanleiding van publicaties in het Eindhovens Dagblad van afgelopen week. Daarin werden door een makelaar uitspraken gedaan die de NMa uitlegt als een mogelijke prijsafspraak.Makelaars in de regio Eindhoven zouden de prijzen van huizen niet verlagen omdat dat de verkoop niet bevordert.
De NMa viel over de stelling dat makelaars daarover overleg voeren. ,,In welke setting het zou gebeuren, weten we niet. Maar we slaan op elke vorm van overleg aan'', aldus een woordvoerster van de NMa. ,,Wij houden dit de komende periode in het hele land scherp in de gaten.'' De NMa hoopt op tips van consumenten. ,,Als mensen prijsafspraken vermoeden, kunnen ze zich altijd bij ons melden. De markt moet zijn werk doen.''
bron: ND
dinsdag 16 december 2008
Makelaardij en Autobranche ondervinden de meeste hinder
Bron: deOndernemer.nl
De kredietcrisis. Het is tegenwoordig onderwerp van gesprek. Tal van ondernemers leven in onzekere tijden. Met name bedrijven in de autobranche en makelaardij merken de directe gevolgen van de recessie. Worden in de regio al geconfronteerd met de gevolgen? En wordt er nu juist meer of minder gebruik gemaakt van adviseurs?
‘De markt stagneert door uitval van de vraag, vooral in de bedrijfssector', omschrijft makelaar Henk Beltman uit Lochem de huidige situatie. ‘Consumenten weten dat er zwaar weer aankomt, maar het regent nog niet. De aankoop van kapitaalgoederen wordt uitgesteld en producenten stellen investeringen uit.'
Cliëntadviseur Paul Bloem van Gibo Groep in Lochem: ‘Hier in de regio merken we dat er steeds meer aanvragen komen voor de tijdelijke Regeling Werktijdverkorting, maar om daarvoor in aanmerking te komen, moeten ondernemers wel aan voorwaarden voldoen.'
'Eén van de voorwaarden is dat de omzet in de twee maanden voorafgaand aan de aanvraag minimaal dertig procent moet zijn gedaald ten opzichte van de twee maanden daarvoor, waarbij de verdeling van de daling over de maanden niet relevant is. Ook wordt de omzet vergeleken met dezelfde periode in 2007 en als kan worden aangetoond dat de omzetdaling wordt veroorzaakt door seizoensinvloeden, dan komt men niet in aanmerking voor de regeling.'
'Veel aanvragen komen bij makelaars vandaan, maar ook bouwbedrijven hebben het moeilijk. Bovendien merk ik dat ZZP'ers uit de auto- en bouwsector besluiten om in loondienst te gaan werken om een zekerheid in te bouwen voor de toekomst.'
Steeds meer autodealers op de fles
Door de recessie zien steeds meer autodealers hun verkoop kelderen. Voorlopige cijfers van RDC Datacentrum onderstrepen dit beeld. De autoverkoop in Nederland zou in november 2008 met 21,8 procent zijn gedaald.
Op de website van de BOVAG blijkt uit een poll onder autodealers dat bijna tachtig procent aangeeft dat de huidige kredietsituatie negatieve gevolgen heeft voor zijn bedrijf.
Peter Schoolderman van het gelijknamige autobedrijf in het centrum van Zutphen: ‘Dealers zijn afhankelijk van de verkoop van nieuwe auto's en die zullen de meeste hinder ondervinden van de crisis. Wij richten ons voornamelijk op het onderhoud van auto's. Omdat mensen langer in dezelfde auto blijven rijden, brengt de recessie voor ons dus eigenlijk alleen maar meer werk met zich mee.'
Schoolderman verkoopt ook auto's, maar is hier dus niet afhankelijk van. Om zich heen ziet hij steeds meer dealers op de fles gaan. ‘Kleinere dealers zijn flexibeler, terwijl de grote dealers hun dure panden niet meer kunnen betalen, met leegloop van de werkplaatsen tot gevolg.'
'Ik heb geen zicht op de cijfers, maar het feit dat het slechter gaat met de economie betekent harde klappen voor de autodealers. De aantallen die fabrikanten aanleveren, moeten worden verkocht. De druk van de importeurs op de dealers kan zo hoog liggen dat de verkoopaantallen niet gehaald worden, met alle gevolgen van dien.'
Mensen zijn afwachtend
Mensen zijn ook afwachtend als het om het kopen van een huis gaat, waardoor de transacties fors teruglopen. De NVM verwacht dat de huizenprijzen de komende tijd flink dalen, gemiddeld met zo'n vijf procent.
‘Wij bemerken de gevolgen op ons kantoor', zegt makelaar Henk Beltman. ‘Sinds de ondergang van de IceSave Bank, in combinatie met de noodzaak van staatsingrijpen bij Fortis en ABN Amro, moesten sommige woningoverdrachten worden uitgesteld. De markt trekt in de laatste weken wel weer iets aan, maar we zitten nog niet op het normale niveau.'
Beltman merkt nog niet veel van een prijsdaling, maar wel van een stijging van de verkooptermijn. De rentedaling maakt woningen beter betaalbaar. Daarbij merkt Beltman op dat mensen meer letten op de kwaliteit van een makelaar voordat ze de woning in de verkoop zetten. ‘Verkopers worden reëeler over opbrengstverwachtingen. Ook zijn ze vaker bereid om hun woning tijdelijk of voor langere tijd te verhuren.'
Krenten uit de pap
Vraagt de economische crisis om meer inbreng van adviseurs voor ondernemers? Beltman: ‘Volgens mij zijn het geen gouden tijden voor adviseurs, misschien met uitzondering van subsidieadviseurs en deurwaarders. Ik merk wel dat we meer worden ingeschakeld bij aankoopbegeleiding, om de krenten uit de pap te zoeken en valkuilen te vermijden.'
Schoolderman denkt dat autodealers de komende tijd wel de hulp van een adviseur kunnen gebruiken. ‘De bank is niet meer zo gretig met het uitlenen van geld. De bank zal bedrijven adviseren om eerst de voorraad te verkopen, en dan pas weer aan te kloppen. Het is lastiger om geld los te peuteren.'
Paul Bloem: ‘Steeds meer klanten bellen ons om advies in te winnen. Zij vragen onder andere advies op het gebied van investeringen, financiering, personeel en op welke kosten ze kunnen besparen. Wij proberen de ondernemer in dit traject zo goed mogelijk van dienst te zijn.'
Toekomstperspectief
Beltman verwacht dat de komende tijd de economie op een laag pitje blijft draaien met voorzichtige uitgaven voor kapitaalgoederen, de rente zal dalen en de woningverkopen herstellen zich na de winter. ‘In de toekomst gaan bedrijven nog meer bezuinigen, wat mogelijk gepaard gaat met ontslaggolven, en consumenten besparen op de uitgaven. De rente kan wat aantrekken als de staat de beloofde berg ondersteuningsgeld op de kapitaalmarkt zal gaan werven of bijdrukken. Desondanks verwacht ik dat woningaankopen niet heel lang worden uitgesteld. Na een jaar of drie trekken de verkoopvolumina weer aan.'
Schoolderman is van mening dat we wel een beetje bang worden gepraat, met name door hetgeen de media ons voorspiegelen. ‘Mensen worden ervan weerhouden grote uitgaven te doen, maar dit werkt alleen maar averechts op de gezondheid van de economie.'
Paul Bloem is het hiermee eens. ‘Hierdoor gaat de markt op slot zitten. Het wordt de komende tijd afwachten: als de ECB besluit de rente verder te verlagen, dan willen zij hiermee de economische groei nog verder stimuleren. Maar alleen deze maatregel zal niet voldoende zijn.'
zaterdag 13 december 2008
Kunstgrepen en strohalmen
Dagblad van het Noorden
Hoogeveen-
Hentenaar Makelaardij in Hoogeveen en Zuidwolde denkt een uniek concept te hebben uitgedokterd om de vastgelopen woningmarkt weer in beweging te krijgen: kettingverkoop. Minimaal drie verkopende partijen bundelen de krachten door woningen van elkaar te kopen. Voorwaarde is wel dat het eerste huis een zeer aantrekkelijke verkoopprijs krijgt. Om dat te bereiken doen alle partijen binnen de ketting financieel water bij de wijn.
"Die eerste woning binnen een ketting is cruciaal voor het welslagen van het idee", zegt directeur Pascal Hentenaar. "Verkoop van deze woning aan een externe koper brengt het proces op gang." Volgens Hentenaar willen mensen best een andere woning kopen, maar niet voordat hun eigen huis verkocht is. "De praktijk is echter dat velen nu een afwachtende houding aannemen." Om verkopers bij elkaar te brengen is de makelaar een algemene inventarisatie begonnen in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.
Hentenaar: "We willen weten wie een huis in de verkoop heeft, wat deze minimaal moet opbrengen en voor welke andere woning men belangstelling heeft. Vervolgens brengen we partijen samen die belangstelling hebben in elkaars woning en proberen via onderhandelingen resultaat te bereiken." Dat wordt vervolgens notarieel vastgelegd, zodat iedere (ver)koper waar hij aan toe is.
Een eerste oproep via een advertentie heeft twaalf reacties opgeleverd. "Een aantal verkopers kunnen we al samenbrengen." Aangezien ook verkopers van huizen via andere makelaars kunnen meedoen, moet Hentenaar voor de uitwerking van zijn idee nog wel met die kantoren om tafel. "Maar de eerste reacties zijn positief. Elke makelaar wil dat de markt weer loskomt." Volgens Hentenaar is de kettingverkoop 'volstrekt legaal'.
bron: DVHN
donderdag 11 december 2008
In november 75% minder bezichtingen en 40% minder kooptransacties tov vorig jaar
Vandaag staat in Trouw een open brief, ondertekend door onderstaande ondernemingen en instellingen. Geen verrassing want dat die woningmarkt onder een giga-druk staat en dat de tijd van marktherstel is aangebroken weet iedereen. Maar het werkt voor de woningbezitters en potentiële kopers wel verwarrend als er tegenstrijdige berichten in de markt worden gebracht. Zeker als dat wordt gedaan door notabelen en hoog geplaatste personen die geacht worden de kenners te zijn en behoren tot de marktleiders. Dat schept geen vertrouwen. Werden we vorige week nog verrast met loze uitspraken dat de markt niet onder druk staat en zich op korte termijn weer zou herstellen, vandaag roept een aantal van deze heren iets anders. Op z'n zachtst gezegd: Heel vervelend en verwarrend. Lees de klaagzang en noodkreet in trouw
Geachte leden van het kabinet,
Namens Bouwend Nederland, Woonbond, NEPROM, NVB-Bouw, Vereniging Eigen Huis, Aedes, Vastgoed Belang, IVBN, NVM en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Utrecht spreken wij gezamenlijk onze grote ongerustheid uit over de gevolgen van de huidige kredietcrisis voor de woningmarkt en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor economie en maatschappij.
Bron en volledig artikel: Trouw
woensdag 10 december 2008
Huizenmakelaar Meeùs stopt er mee
De medewerkers van Meeùs in Leeuwarden en Drachten hebben woensdag te horen gekregen dat het bedrijf stopt met de woningmakelaardij. De onderneming wil alleen nog verzekeringen en pensioenen verkopen en actief zijn als bedrijfsmakelaar. Met woningen valt voor veel makelaars momenteel geen droog brood te verdienen.
Meeùs, een dochteronderneming van verzekeraar Aegon, heeft 200 medewerkers en 39 vestigingen in het land. Het bedrijf hoopt dat het personeel de makelaardij overneemt. Als daar geen animo voor is, gaat Meeùs op zoek naar een koper van buiten.
dinsdag 9 december 2008
Allerlei lokkertjes
De verlaging van deze belasting moet de kooplust onder woningzoekenden opwekken. De kosten van dit cadeautje zullen worden gedeeld door de makelaar en de verkoper óf geheel voor rekening komen van de verkoper. Dat zal volgens de NVM door de lokale makelaars nader worden ingevuld. De NVM (4290 leden) verwacht dat als de actie een succes wordt, de verlaging ook elders in het land zal worden doorgevoerd. "Makelaars worden steeds creatiever om de verkopende partij te helpen", aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman, die de verlaging van de overdrachtsbelasting gisteren bevestigde. Andere NVM-makelaars bieden kopers een 'gratis keuken' of 'gratis stoffering' aan.
Volgens de Belastingdienst kunnen deze acties om de woningmarkt vlot te trekken verstrekkende fiscale gevolgen hebben voor de kopers. "Wij raden mensen aan om vooraf altijd contact op te nemen met hun belastinginspecteur om nare verrassingen achteraf te voorkomen", aldus de woordvoerder. "De inspecteur bekijkt de feiten en omstandigheden en kan aangeven of het bijvoorbeeld gaat om een schenking waarover belasting moet worden betaald."
Nadat deze krant afgelopen zondag berichtte dat VBO-makelaar Veer Makelaardij een woonboerderij in Drenthe aanbiedt inclusief drie jaar gratis wonen, start morgen NVM-lid Next Home Makelaars in Almere samen met De Hypotheker in Almere met 'een jaar lang gratis wonen'. Johan Drost van De Hypotheker vertelt dat er 21 eigenaren meedoen. Zij betalen gedurende een jaar de hypotheeklasten van de koper, maar zijn wel van hun huis af. Marktleider De Hypotheker reageert terughoudend op het initiatief van De Hypotheker Almere. "Wij zijn druk bezig om te kijken of we een structurele oplossing kunnen vinden om wat te doen aan de woningmarkt", aldus Leslie Hogeveen, manager marketing van De Hypotheker. Topman Anton vanden Bol van de hypotheekketen Hypotheek Visie (nummer twee in Nederland) ziet geen heil in acties als het geven van cadeautjes. "Simpelweg de prijs verlagen heeft hetzelfde effect."
bron: de telegraaf
woensdag 3 december 2008
Twijfel bij voorspelling
NIEUWEGEIN - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar ongeveer 5 procent zullen dalen wegens de verslechterende economische omstandigheden. Dit heeft NVM-topman Ger Hukker gezegd in een interview met dagblad AD dat woensdag is gepubliceerd.
,,Het aantal transacties zal in het eerste halfjaar afnemen. Degenen die willen kopen, hebben moeite met het rondkrijgen van de financiering'', zei een woordvoerder. De makelaarsorganisatie, de grootste van Nederland, verwacht dat de woningmarkt in de tweede helft van het jaar weer zal stabiliseren.
Drie weken geleden bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers over de Nederlandse huizenmarkt gaf Hukker nog aan dat er sprake was van een 'stabiel prijsniveau'. Wel signaleerde Hukker een terughoudender opstelling van consumenten en waarschuwde hij voor het gevaar dat banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen dicht te draaien.
bron: (c) ANP 2008 alle rechten voorbehouden
AangenamerWonen ziet dat toch anders
In bovenstaand interview voorspelt de heer Hukker van NVM een lichte prijsdaling van 5% en daarna stabilisering van de huizenprijzen in het komende jaar.
Een gewaagde voorspelling? Nee dus. Want de heer Hukker kan zich op geen enkel vaststaand economisch feit beroepen en kapselt zijn woorden direct in door te waarschuwen dat de consumenten terughoudender kunnen worden en de banken de hypotheekkraan dicht kunnen draaien. Met deze voorspelling kan je dus alle kanten op.
De economie en ook de huizenprijs staat onder druk en is totaal afhankelijk van de onvoorspelbare marktontwikkelingen. De kans dat de 'zogenaamde' kredietcrisis en recessie de markt totaal zal veranderen en prijzen zal laten kelderen is groot. Heel groot. Veel groter en reëler dan voorspelling die eigenlijk niets zeggen.