zondag 29 juni 2008

Makelaars die weinig doen verdienen weinig

Op de woningmarkt is door de komst van internet, internet-makelaars, en "stuntprijs" makelaars steeds meer mogelijk voor koper en verkoper.
De laatste jaren is zelf verkopen, en deels zelf verkopen, of laten verkopen door een makelaar die een zeer lage courtage berekent, een vaak genomen beslissing.
Nimmer waren er helaas ook zoveel rechtszaken over financiële missers door foutieve of ondeskundige begeleiding dan in 2006-2007.
Goedkoop bleek vaak duurkoop.

En ook al ziet het er allemaal zo aantrekkelijk uit om het zelf of gedeeltelijk zelf te doen, er komt toch echt veel en veel meer bij kijken dan een foto of filmpje plaatsen etc.
Een verkoper is bijvoorbeeld al verplicht om zich te vergewissen van de staat waarin zijn te verkopen object zich bevindt.
De verkoper is namelijk aansprakelijk voor niet gemelde gebreken die hij/zij wist, had moeten weten of had kunnen weten.
Een goede makelaar weet daar alles van.
Een goede makelaar pleegt nauwkeurig onderzoek, brengt u van het resultaat op de hoogte, adviseert u wat te doen op bijvoorbeeld bouwkundig gebied, is uw partner in alles wat met de verkoop te maken heeft, en beschermt u op juridisch gebied.

Huizenprijzen stijgen nog mondjesmaat.

VOORBURG (ANP) - De prijsstijging van bestaande koopwoningen zwakt steeds verder af. Stegen de prijzen in februari nog met 4,5 procent op jaarbasis, in mei werden woningen 2,9 procent meer waard.
Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 1996 is het slechts twee keer voorgekomen dat de stijging van de prijzen onder de 3 procent zakte.

Alle woningtypes waren duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Appartementen stegen het meest in prijs (4,3 procent) en bij twee-onder-een-kapwoningen was de prijsstijging het kleinst (1,9 procent). Huizen werden in alle provincies duurder, met uitzondering van Limburg.

In mei wisselden bijna 14.000 woningen van eigenaar. Dat is fors minder (20 procent) dan een jaar eerder. Wel werden er meer appartementen verkocht (bijna 11 procent) dan in mei 2007. De verkoop van andere woningtypes lag lager.