woensdag 3 december 2008

Twijfel bij voorspelling

NVM: Daling huizenprijs met 5 procent
NIEUWEGEIN - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar ongeveer 5 procent zullen dalen wegens de verslechterende economische omstandigheden. Dit heeft NVM-topman Ger Hukker gezegd in een interview met dagblad AD dat woensdag is gepubliceerd.

,,Het aantal transacties zal in het eerste halfjaar afnemen. Degenen die willen kopen, hebben moeite met het rondkrijgen van de financiering'', zei een woordvoerder. De makelaarsorganisatie, de grootste van Nederland, verwacht dat de woningmarkt in de tweede helft van het jaar weer zal stabiliseren.

Drie weken geleden bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers over de Nederlandse huizenmarkt gaf Hukker nog aan dat er sprake was van een 'stabiel prijsniveau'. Wel signaleerde Hukker een terughoudender opstelling van consumenten en waarschuwde hij voor het gevaar dat banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen dicht te draaien.

bron: (c) ANP 2008 alle rechten voorbehouden

AangenamerWonen ziet dat toch anders
In bovenstaand interview voorspelt de heer Hukker van NVM een lichte prijsdaling van 5% en daarna stabilisering van de huizenprijzen in het komende jaar.
Een gewaagde voorspelling? Nee dus. Want de heer Hukker kan zich op geen enkel vaststaand economisch feit beroepen en kapselt zijn woorden direct in door te waarschuwen dat de consumenten terughoudender kunnen worden en de banken de hypotheekkraan dicht kunnen draaien. Met deze voorspelling kan je dus alle kanten op.

De economie en ook de huizenprijs staat onder druk en is totaal afhankelijk van de onvoorspelbare marktontwikkelingen. De kans dat de 'zogenaamde' kredietcrisis en recessie de markt totaal zal veranderen en prijzen zal laten kelderen is groot. Heel groot. Veel groter en reëler dan voorspelling die eigenlijk niets zeggen.