woensdag 19 november 2008

Tuchtrecht makelaars is wassen neus

AMSTERDAM - Het tuchtrecht van de vier grote brancheverenigingen van taxateurs (NVM, VBO, LMV en RVT) stelt weinig voor. Dit stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) naar aanleiding van voorlopige uitkomsten van concrete klachten tegen 58 taxateurs.

De klachten gaan over te hoge taxaties voor hypotheken, waarbij een beroep is gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het WEW, verantwoordelijk voor de NHG, heeft tussen 2003 en 2006 een schade van vier miljoen euro geleden door verlies bij gedwongen verkoop. Liefst 144 woningen van de 629 executie-woningen zijn te hoog getaxeerd.

Schiffer heeft een jaar geleden tegen 58 taxateurs een formele klacht ingediend bij de tuchtrechters. „Maar nu blijkt dat de procedures onaanvaardbaar lang duren en als de klacht uiteindelijk gegrond wordt verklaard, komt de taxateur weg met slechts een kleine waarschuwing. Het tuchtrecht stelt niets voor”, zegt een verbijsterde Schiffer.

„In een aantal gevallen heeft de taxateur een boete van om en nabij de 2500 euro gekregen. Dat geld moest vervolgens worden gestort in de kas van de eigen branchevereniging. Wij stonden mooi met lege handen terwijl wij als WEW de schade hebben geleden.” Volgens Schiffer is er nog geen enkele taxateur geroyeerd wegens het opstellen van een dubieuze taxatie.

Om taxatiefraude en grove fouten met taxaties te voorkomen pleitte het WEW begin dit jaar al voor een centrale registratie van taxaties en kwaliteitstoets. Volgens Schiffer kan dit alleen worden bereikt als de verschillende belangenorganisaties de strijdbijl begraven. „En helaas maken de vier organisaties nog steeds ruzie.”

Verder strijdt Schiffer voor de totstandkoming van een garantiefonds dat uitkeert bij aantoonbare schade door foute taxatierapporten. Verder zouden alleen de banken opdracht mogen geven voor een taxatierapport. Tussenpersonen en huizenkopers, die vaak uit zijn op een zo hoog mogelijke taxatie, worden dan buitenspel gezet.

In de praktijk fluisteren intermediairs en huizenkopers taxateurs vaak hogere waarden in. „Daar moeten we echt zo snel mogelijk vanaf. In 2007 zijn er honderd taxaties opgedoken die twijfelachtig zijn en dit jaar zullen het er zeker niet minder zijn.”

bron: Telegraaf