dinsdag 30 december 2008

Aantal verkopen loopt terug, maar markt nog steeds in beweging

Woningen zullen in 2009 naar verwachting gemiddeld 5 procent in waarde dalen. Met name in het duurdere segment zal de daling voelbaar zijn. Het prijspeil van goedkopere woningen blijft redelijk gehandhaafd. Dit blijkt uit de laatste analyses van de NVM.

De verwachte prijsdaling is het gevolg van de kredietcrisis, waardoor de consument huiverig en beperkt is om een grote aankoop als een woning te doen. Het aantal verkopen loopt hierdoor terug. De markt is echter nog steeds in beweging. Circa 80 procent van de woningen wordt gewoon verkocht.

Ger Hukker, voorzitter NVM benadrukt dat de situatie op de woningmarkt niet voor iedereen nadelig is. “Voor grote groepen kopers is de huidige situatie met lagere prijzen best interessant. Er liggen allerlei kansen in de markt, bijvoorbeeld voor doorstromers. Duurdere woningen zullen voor hen beter betaalbaar worden.”

De NVM heeft kritiek op de terughoudende opstelling van de banken ten aanzien van de kredietverstrekking voor hypotheken. “De banken hebben de regels met betrekking tot het verstrekken van hypotheken en de hypotheekrentes van de ene op de andere dag abrupt verscherpt. Kopers kunnen minder lenen, terwijl de hypotheekrente fors hoger ligt dan voorheen. Alleen als er hypotheekgarantie is, zijn de banken nog wel bereid om geld te lenen.”

Met dit gedrag brengen de banken de marktwerking op de woningmarkt in gevaar, aldus Hukker. “Je vraagt je af of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hier gelukkig mee is. Wij vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat de marktwerking weer terugkomt bij banken. Het geld moet weer gaan stromen. De overheid zou de banken verder moeten helpen met het ordenen van hun financiële huishouding, want daar gaat het niet goed”, aldus NVM-voorzitter Hukker.

Er is een palet aan (overheids)maatregelen nodig om de woningmarkt in beweging te houden. Zo pleit de NVM samen met andere brancheorganisaties onder meer voor een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) naar 450.000 euro.

Om de onzekerheid op de woningmarkt te beperken, heeft de NVM een no-risk clausule ontwikkeld. Deze clausule houdt in dat de aankoop van een woning wordt ontbonden als het huis van de koper niet wordt verkocht. Een dergelijke clausule is heel makkelijk in te bouwen in de NVM-standaard koopovereenkomst. Voor de verkoper kan deze clausule ook interessant zijn omdat hij hiermee in contact komt met potentiële kopers.

Consumenten die hun huis willen verkopen, kunnen ook zelf initiatief nemen om kopers te interesseren. Investeren in een opknapbeurt van de woning loont, aldus Hukker. “Het kan geen kwaad om wat extra geld te steken in het uiterlijk van de woning. Zeker bij woningen die wat langer te koop staan, kan een extra opknapbeurt kopers in verleiding brengen. Schakel bijvoorbeeld een styliste in die verkopers op heel simpele dingen kan wijzen, zoals het schilderen van één muur, of de kast iets anders neerzetten. Zorg ervoor dat het huis er geweldig bijstaat.

Bron: Comfortmakelaardij

Aanbod Funda niet actueel

De concurrentiestrijd tussen de verschillende huizenwebsites is groot. Het “spideren” van woningaanbod van andere makelaars en aanbieders is een veel gebruikte methode om het totale aanbod van een huizenwebsite te vergroten en zo compleet mogelijk te maken. Bekende sites als Jaap.nl en Zoekallehuizen.nl maken hier veel gebruik van. Funda heeft twee jaar geleden besloten van dezelfde technieken gebruik te gaan maken om, volgens eigen zeggen, het meest complete aanbod van woningen in Nederland te hebben.

Onderzoek leert echter dat:
- Huizensites als Jaap.nl en ZoekalleHuizen.nl het aanbod van externe partijen (anders dan het aanbod van NVM makelaars) een dag later op hun website hebben staan.
- Bij Funda kunnen ze “niets garanderen” en duurt de koppeling van het woningaanbod van particulieren en niet NVM Makelaars tot vier weken na plaatsing van de advertentie op een huizensite of de website van een niet-NVM makelaar. Het aanbod op andere huizensites dan Funda is daardoor veel actueler. Hetzelfde geldt wanneer een woning verkocht is. De advertentie blijft er meestal nog weken opstaan na de verkoop, terwijl deze op andere websites niet meer vindbaar is.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Koning Makelaars uit Utrecht op telefoonnummer 030-6006007

Bron: verstuurpersbericht.nl

Veel Britse makelaars werkloos

In Groot-Brittannië hebben circa 32.000 makelaars hun baan verloren sinds het begin van de kredietcrisis. In anderhalf jaar tijd is het aantal makelaars bijna gehalveerd, blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de krant Daily Telegraph.

Het enorme banenverlies komt door de dramatische daling van woningenprijzen en het aantal verkochte woningen. Ongeveer 4000 makelaarskantoren, een kwart van het totaal, is gesloten in het afgelopen jaar. Ook onder meer taxateurs en hypotheekadviseurs hebben daardoor zwaar te lijden.

Officiële getallen over het aantal Britse makelaars zijn er niet. Maar uit het onderzoek van een topconsultant van de Britse nationale makelaarsvereniging blijkt dat het er naar schatting 80.000 waren in de zomer van 2007. Nu kunnen nog circa 48.000 mensen hun brood als makelaar verdienen.

Bron: Telegraaf.nl