zaterdag 13 december 2008

Kunstgrepen en strohalmen

Om de verkopen te stimuleren zoeken diverse makelaars naar creatieve oplossingen om de markt in beweging te brengen. Auto's gratis bij de aankoop van een huis, zogenaamd vrij op naam opleveren, vakantiereizen cadeau etc. etc. Van alles wordt gedaan om de kopers bij het pand te krijgen. Vandaag een 'nieuw' idee waar men in Engeland al jaren mee bekend is en waar zowel goede als slechte ervaringen mee zijn opgedaan. Zie de bijdrage van makelaar Hentenaar in het Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden
Hoogeveen-

Hentenaar Makelaardij in Hoogeveen en Zuidwolde denkt een uniek concept te hebben uitgedokterd om de vastgelopen woningmarkt weer in beweging te krijgen: kettingverkoop. Minimaal drie verkopende partijen bundelen de krachten door woningen van elkaar te kopen. Voorwaarde is wel dat het eerste huis een zeer aantrekkelijke verkoopprijs krijgt. Om dat te bereiken doen alle partijen binnen de ketting financieel water bij de wijn.

"Die eerste woning binnen een ketting is cruciaal voor het welslagen van het idee", zegt directeur Pascal Hentenaar. "Verkoop van deze woning aan een externe koper brengt het proces op gang." Volgens Hentenaar willen mensen best een andere woning kopen, maar niet voordat hun eigen huis verkocht is. "De praktijk is echter dat velen nu een afwachtende houding aannemen." Om verkopers bij elkaar te brengen is de makelaar een algemene inventarisatie begonnen in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.

Hentenaar: "We willen weten wie een huis in de verkoop heeft, wat deze minimaal moet opbrengen en voor welke andere woning men belangstelling heeft. Vervolgens brengen we partijen samen die belangstelling hebben in elkaars woning en proberen via onderhandelingen resultaat te bereiken." Dat wordt vervolgens notarieel vastgelegd, zodat iedere (ver)koper waar hij aan toe is.

Een eerste oproep via een advertentie heeft twaalf reacties opgeleverd. "Een aantal verkopers kunnen we al samenbrengen." Aangezien ook verkopers van huizen via andere makelaars kunnen meedoen, moet Hentenaar voor de uitwerking van zijn idee nog wel met die kantoren om tafel. "Maar de eerste reacties zijn positief. Elke makelaar wil dat de markt weer loskomt." Volgens Hentenaar is de kettingverkoop 'volstrekt legaal'.
bron: DVHN