woensdag 31 december 2008

Makelaars lopen in vizier mededingingsautoriteit NMA

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de makelaarswereld nauwlettend in de gaten houden na meldingen van verboden prijsafspraken. De waakhond van de vrije markt roept consumenten op met tips te komen over makelaars die prijzen kunstmatig hoog houden.

‘We slaan op iedere vorm van overleg aan’, heeft een woordvoerder van de NMa verklaard tegenover het Eindhovens Dagblad, dat de kwestie aan het rollen bracht. De krant citeerde een makelaar uit Son en Breugel die vertelde dat hij met collega-makelaars overleg voert over de hoogte van de huizenprijzen. In prijsverlagingen als reactie op het stilvallen van de woningmarkt ziet hij niks.

De makelaar: ‘We hebben daar af en toe overleg over. Als we het allemaal zo doen, komt het vanzelf goed. De waarde van woningen moet in stand worden gehouden en dat gebeurt niet door massaal te verlagen. Je moet geen woningen onder de marktwaarde in de markt zetten.’

GroenLinks heeft de regering verzocht om hard op te treden, mocht blijken dat de makelaars de vrije markt verstoren door prijsafspraken. Juist in crisistijd zijn prijsafspraken slecht voor het consumentenvertrouwen, aldus de partij. De Nederlandse vereniging van makelaars NVM keurt het maken van prijsafspraken af.

De makelaarsvereniging kan al langer rekenen op de aandacht van de NMa. Zo werd de NVM eind 2007 berispt nadat was besloten dat een makelaar die wil onderhandelen over de verkoop van een woning deze tenminste een keer moet hebben bezocht. Daarmee werd volgens de NMa de concurrentie bemoeilijkt van makelaars die via internet werken.

Op een vraag van de verslaggever of prijsoverleg wel gewenst is, zegt de geïnterviewde makelaar: 'We zetten er toch niks van op papier. Ik zie het zeker niet als prijsafspraak. De markt is gezond genoeg om niet te verlagen.’

Bron: Volkskrant.nl