vrijdag 9 januari 2009

'Huizenmarkt Amsterdam onderuit'

Drama maanden

Omzetten in november en december van makelaars in Amsterdam zijn "dramatisch teruggegaan". Dat zegt (bijna ex) Rabo-topman Bert Heemskerk. Heemskerk houdt voor dit jaar rekening met een prijsdaling van 5 tot 10 procent

Zijn voorspelling voor de Amsterdamse regio is mogelijk nog conservatief. Blikopdebeurs.com sprak onlangs met een vastgoedexpert in de hoofdstad. Hij kwalificeerde het vierde kwartaal vorig jaar als “drama maanden”, wat “weinig goeds” beloofd voor 2009. Deze insider, die anoniem wil blijven, verwacht dat de huizenprijzen in Amsterdam dit jaar met “mogelijk 20 procent” gaan dalen.

Geen prijsdaling

Heemskerk denkt dat de huizenprijzen in heel Nederland dit jaar niet zullen dalen. “Maar dan is sprake van per saldo en een gemiddelde”, aldus de Rabo-topman tegenover RTL Z. Regionale verschillen kunnen echter groot zijn, benadrukt hij.

Natuurlijk zijn de prijzen op de Amsterdamse huizenmarkt de afgelopen jaren harder gestegen in dan in de rest van Nederland. Dus zullen deze misschien nu harder gaan dalen, een correctie is mogelijk. Maar om nu te stellen dat de gemiddelde prijzen in de rest van Nederland gemiddeld niet zullen dalen is pure speculatie. Laten we maar afwachten wat er gebeurd, ik durf te beweren dat de prijzen ook in de rest van Nederland zullen dalen. Maar zeker weten zullen we dat natuurlijk pas als we later dit jaar de balans op kunnen maken.

Wat wel een gegeven is dat er in november vorig jaar in Amsterdam 25% minder huizen werden verkocht dan de maand daarvoor. In heel Nederland was dat 30%. Vergeleken met een jaar eerder zijn de cijfers nog dramatischer, 30% minder verkoop in Amsterdam en 36% minder in de rest van Nederland.

Geen opmerkingen: